Łuszczyca to jedna z chorób, w których odpowiednia dieta stanowi realne wsparcie leczenia. Z tego względu warto wiedzieć, które produkty nie są wskazane u osób zmagających się z łuszczycą, a które zaleca się spożywać. O tym jak powinna wyglądać dieta przy łuszczycy, piszemy w dzisiejszym artykule!
Odpowiednia dieta powinna być integralną częścią leczenia łuszczycy. Szczególnie przez wzgląd na to, że łuszczyca jest chorobą przewlekłą z tendencjami do nawracania. Długofalowe działania, takie jak odpowiednia dieta, są w stanie zmniejszyć ryzyko ponownego zachorowania, a także złagodzić objawy choroby.
Łuszczyca a dieta
Dieta osób chorujących na łuszczycę powinna ograniczać produkty wysokokaloryczne. Badania pokazują, że z łuszczycą często powiązana jest nadwaga lub otyłość, a zrzucenie zbędnych kilogramów pomaga wyciszyć objawy choroby. Produktami przeważającymi w diecie osoby chorej na łuszczycę powinny być produkty wykazujące działanie przeciwzapalne, a także produkty bogate w tłuszcze omega 3.
Produkty zalecane przy łuszczycy:
ryby
olej lniany
oliwa z oliwek
orzechy włoskie
nasiona dyni
owoce (poza tymi, które mogą wywołać reakcję alergiczną, np. truskawki)
produkty zawierające witaminy C, D, E, B a także cynk, selen, kwas foliowy
Produkty, których należy unikać
czerwone mięso
słodycze
słone przekąski
kawa
alkohol
papierosy
margaryny
Pacjencie! Pamiętaj, że dieta wspomagająca leczenie łuszczycy powinna być ułożona przez specjalistę! Tylko wtedy zyskasz pewność, że nie zaszkodzi ona Twojemu zdrowiu oraz że dostarczysz organizmowi wszystkich potrzebnych składników. O tym na czym polega łuszczyca i jak przebiega jej leczenie przeczytasz na naszej stronie oraz blogu.