Pn, Śr 9:00 - 16:00  |  Wt, Czw, Pt 9:00 - 18:00

Dietoterapia - co to takiego i kiedy się ją stosuje?

2018-06-18 09:04 PCME

dietoterapia

Dietoterapia może istotnie pomóc w walce z różnymi chorobami. Na czym polega i w jakich przypadkach warto ją stosować? Odpowiedź w dzisiejszym artykule!

W wielu chorobach, poza leczeniem farmakologicznym, zaleca się stosowanie dodatkowych działań, które mają istotny wpływ na skuteczną walkę z chorobą. Do tego rodzaju działań wspomagających zalicza się właśnie dietoterapia. W przypadku niektórych chorób dietoterapia stanowi podstawę leczenia, m.in. w leczeniu zaparć, otyłości, cukrzycy, alergii pokarmowych czy celiakii. Dobór dietoterapii wymaga szeregu badań i analizy ich wyników przez lekarza. Należy pamiętać, że dwa przypadki tej samej choroby u różnych pacjentów mogą się znacznie różnić, a co za tym idzie, niezbędny jest indywidualny dobór diety.

W przypadku jakich chorób dietoterapia jest istotna?

Pomimo naukowo udowodnionego wpływu diety na proces leczenia wielu chorób, pacjenci wciąż nie przywiązują do tego uwagi. Rola odpowiednio dobranej przez lekarza diety ma duży wpływ na przebieg leczenia takich chorób jak np.:

  • miażdżyca
  • trądzik
  • niewydolność serca
  • nadciśnienie tętnicze
  • osteoporoza
  • nowotwory żołądka, piersi, jelita grubego, trzustki
  • próchnica zębówdetoksykacja organizmu soki
  • obniżenie odporności
  • zaburzenia hormonalne

Jak wdrożyć dietoterapię?

Istnieje wiele rodzajów diet stosowanych w ramach dietoterapii, jednak nie powinno się decydować na wdrożenie żadnej z nich bez konsultacji z lekarzem. Aby mieć pewność, że dieta będzie przynosiła tylko i wyłącznie korzyści dla naszego zdrowia, należy udać się na wizytę do specjalisty. Lekarz na podstawie wyników wykonanych wcześniej badań będzie w stanie dopasować dietę do indywidualnych potrzeb pacjenta.

 



Komentarze

Dodaj komentarz

Partnerzy