Łuszczyca to jedna z chorób, w których odpowiednia dieta stanowi realne wsparcie leczenia. Z tego względu warto wiedzieć, które produkty nie są wskazane u osób zmagających się z łuszczycą, a które zaleca się spożywać. O tym jak powinna wyglądać dieta przy łuszczycy, piszemy w dzisiejszym artykule!
Odpowiednia dieta powinna być integralną częścią leczenia łuszczycy. Szczególnie przez wzgląd na to, że łuszczyca jest chorobą przewlekłą z tendencjami do nawracania. Długofalowe działania, takie jak odpowiednia dieta, są w stanie zmniejszyć ryzyko ponownego zachorowania, a także złagodzić objawy choroby.
Łuszczyca a dieta
Dieta osób chorujących na łuszczycę powinna ograniczać produkty wysokokaloryczne. Badania pokazują, że z łuszczycą często powiązana jest nadwaga lub otyłość, a zrzucenie zbędnych kilogramów pomaga wyciszyć objawy choroby. Produktami przeważającymi w diecie osoby chorej na łuszczycę powinny być produkty wykazujące działanie przeciwzapalne, a także produkty bogate w tłuszcze omega 3.
Produkty zalecane przy łuszczycy:
- ryby
- olej lniany
- oliwa z oliwek
- orzechy włoskie
- nasiona dyni
- owoce (poza tymi, które mogą wywołać reakcję alergiczną, np. truskawki)
- warzywa (dynia, marchew, brokuły, szpinak, sałata, seler)
- produkty zawierające witaminy C, D, E, B a także cynk, selen, kwas foliowy
Produkty, których należy unikać
- czerwone mięso
- słodycze
- słone przekąski
- kawa
- alkohol
- papierosy
- margaryny
Pacjencie! Pamiętaj, że dieta wspomagająca leczenie łuszczycy powinna być ułożona przez specjalistę! Tylko wtedy zyskasz pewność, że nie zaszkodzi ona Twojemu zdrowiu oraz że dostarczysz organizmowi wszystkich potrzebnych składników. O tym na czym polega łuszczyca i jak przebiega jej leczenie przeczytasz na naszej stronie oraz blogu.
Komentarze