Poniedziałek - piątek 9:00 - 18:00

Łuszczyca a dieta - czy dieta w łuszczycy ma znaczenie?

2018-08-13 09:58 PCME

łuszczyca a dieta

Łuszczyca to jedna z chorób, w których odpowiednia dieta stanowi realne wsparcie leczenia. Z tego względu warto wiedzieć, które produkty nie są wskazane u osób zmagających się z łuszczycą, a które zaleca się spożywać. O tym jak powinna wyglądać dieta przy łuszczycy, piszemy w dzisiejszym artykule!

Odpowiednia dieta powinna być integralną częścią leczenia łuszczycy. Szczególnie przez wzgląd na to, że łuszczyca jest chorobą przewlekłą z tendencjami do nawracania. Długofalowe działania, takie jak odpowiednia dieta, są w stanie zmniejszyć ryzyko ponownego zachorowania, a także złagodzić objawy choroby.

Łuszczyca a dietałuszczyca skóry ręka lupa

Dieta osób chorujących na łuszczycę powinna ograniczać produkty wysokokaloryczne. Badania pokazują, że z łuszczycą często powiązana jest nadwaga lub otyłość, a zrzucenie zbędnych kilogramów pomaga wyciszyć objawy choroby. Produktami przeważającymi w diecie osoby chorej na łuszczycę powinny być produkty wykazujące działanie przeciwzapalne, a także produkty bogate w tłuszcze omega 3.

Produkty zalecane przy łuszczycy:

  • ryby
  • olej lniany
  • oliwa z oliwek
  • orzechy włoskie
  • nasiona dyni
  • owoce (poza tymi, które mogą wywołać reakcję alergiczną, np. truskawki)
  • warzywa (dynia, marchew, brokuły, szpinak, sałata, seler)
  • produkty zawierające witaminy C, D, E, B a także cynk, selen, kwas foliowy

Produkty, których należy unikać 

  • czerwone mięso
  • słodycze
  • słone przekąski
  • kawa
  • alkohol
  • papierosy
  • margaryny

Pacjencie! Pamiętaj, że dieta wspomagająca leczenie łuszczycy powinna być ułożona przez specjalistę! Tylko wtedy zyskasz pewność, że nie zaszkodzi ona Twojemu zdrowiu oraz że dostarczysz organizmowi wszystkich potrzebnych składników. O tym na czym polega łuszczyca i jak przebiega jej leczenie przeczytasz na naszej stronie oraz blogu.



Komentarze

Dodaj komentarz

Partnerzy